|

SISTEME DE ACTIONARE PNEUMATICE – RETELE DE DISTRIBUTIE A AERULUI COMPRIMAT

Sursa: Actionari Hidraulice si Pneumatice – Editura Universitara Bucuresti – Autor: Mihai Avram

Reţele de distribuţie a aerului comprimat
Aerul comprimat generat în staţia de compresoare trebuie transportat la diverşii consumatori printr-o reţea de distribuţie (fig.4.5 şi fig.4.21).


Reţeaua de distribuţie cuprinde totalitatea conductelor, furtunurilor, fitingurilor, robinetelor, oalelor de condens şi a celorlalte elemente care asigură transportul aerului comprimat de la staţia de compresoare la consumatori.
Reţeaua de distribuţie trebuie proiectată şi dimensionată conform exigenţelor şi cerinţelor impuse de beneficiarul ei. Totodată, aceasta trebuie să satisfacă o serie de cerinţe generale, cum sunt:
• pierderile de presiune de-a lungul reţelei să fie minime;
• să nu existe pierderi de aer comprimat;
• să asigure eliminarea apei condensate, atunci când nu se dispune de o instalaţie de uscare;
• să fie rezistentă la coroziune;
• să permită accesul uşor pentru verificări şi reparaţii;
• să permită extinderea.
În afară de aceste cerinţe este necesar ca componentele reţelei şi reţeaua în întregul ei să prezinte o rezistenţă structurală adecvată sarcinilor existente, cu respectarea normativelor în vigoare.
Reţeaua de aer se poate realiza în circuit deschis (fig.4.21 a) sau în circuit închis (fig.4.21 b).

UntitledFig.4.21

Ultima variantă este adesea preferată deoarece asigură o distribuţie uniformă a aerului, chiar şi în situaţia în care în reţea, în diferite puncte ale acesteia, există mai mulţi consumatori importanţi. Acest lucru este posibil datorită faptului că la alimentarea unui consumator participă mai multe linii deodată. De remarcat faptul că în cazul din figura 4.21 b calea aleasă de aer pentru a alimenta un anumit consumator se poate modifica în funcţie de locul în care se identifică consumatorii majori. De-a lungul liniilor reţelei există robinete care permit izolarea anumitor porţiuni din reţea atât din motive de siguranţă, cât şi pentru întreţinere, care va fi astfel posibilă fără a închide întreaga reţea. în apropierea consumatorilor importanţi reţeaua este prevăzută cu rezervoare intermediare, aşa cum se arată în figura 4.22, unde este prezentată schema unei reţele de aer comprimat.

Untitled

Fig. 4.22

Conductele reţelei de aer comprimat, de culori diferite de cele ale altor instalaţii (de apă, gaze), sunt dispuse la marginea localului pe pământ, în lungul pereţilor sau pe tavan.
Problema separării condensului, în cazul absenţei unei instalaţii de uscare, impune înclinarea conductelor de alimentare cu o pantă de 1 – 2 % în sensul curgerii, astfel încât să se asigure în acest fel scurgerea condensului, care va fi colectat în oale de condens amplasate în anumite puncte ale reţelei, în figura 4.23 este prezentată soluţia frecvent folosită pentru a favoriza eliminarea condensului în cazul reţelelor de lungime mare; aici, prin amplasarea în acest mod a oalelor de condens O, pe lângă faptul că se elimină condensul se menţine cota de amplasare pe verticală a conductei.

UntitledFig.4.23

Pentru alimentarea unui consumator (fig.4.22) există o derivaţie “d” care se ramifică din conducta principală “cp” sub o anumită geometrie, arătată în figură.
Se observă că, conectarea are loc întotdeauna la partea superioară a conductei principale, evitându-se astfel pătrunderea apei condensate în derivaţia “d”. De altfel, la partea cea mai de jos a derivaţiei există o oală de condens, care poate fi golită periodic prin intermediul unui robinet.
La această derivaţie este conectat un rezervor intermediar dacă, consumatorul este unul important. Conectarea consumatorului (sistemului de acţionare) se face la partea superioară a rezervorului şi întotdeauna prin intermediul unui grup de pregătire a aerului comprimat (paragraful 4.4).
Trebuie subliniat faptul că existenţa unei instalaţii de uscare la nivelul staţiei de compresoare este costisitoare. Printr-o proiectare corectă a reţelei de aer comprimat (conducte înclinate, oale de condens amplasate corect, ramificaţii cu o geometrie bine stabilită etc.) se poate renunţa la instalaţia de uscare realizându-se astfel o importantă economie.
De cele mai multe ori conductele reţelei sunt confecţionate din metal. îmbinările dintre conducte sunt realizate prin filetare, sau cu flanşe pentru dimensiuni mari. Suspendarea conductelor pe pereţi nu este realizată direct, ci prin intermediul unor elemente care au în primul rând rolul de a evita transmiterea vibraţiilor de la conducte la pereţi.
Diametrele nominale ale conductelor sunt standardizate şi ţin seama de recomandările ISO 65 (tabelul 4.4).

UntitledÎn prezent tendinţa este către folosirea de reţele de distribuţie construite din tuburi trefilate din aliaje uşoare, şi de elemente (mufe, coturi, ramificaţii etc.) normalizate. O asemenea reţea se poate monta cu uşurinţă, într-un timp mult mai scurt decât cea clasică. În plus se pot face cu eforturi minime modificări ale reţelei, iar pierderile de presiune de-a lungul reţelei sunt foarte reduse.
În tabelul 4.5 sunt prezentate simbolurile principalelor echipamente întâlnite în structura staţiei de compresoare şi a reţelei de distribuţie.
Tabelul 4.5UntitledUntitled

Autor: Prof. Dr. Ing. Mihai Avram

Articole relationate:

SISTEME DE ACTIONARE PNEUMATICE – INTRODUCERE

SISTEME DE ACTIONARE PNEUMATICE – GENERATOARE DE ENERGIE PNEUMATICA

SISTEME DE ACTIONARE PNEUMATICE – TIPURI DE COMPRESOARE

Alte articole:

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – INTRODUCERE

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – TIPURI, DISTRIBUITORUL SCHEMA 2/2

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – TIPURI, DISTRIBUITORUL SCHEMA 4/2 SI 4/3

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – TIPURI, DISTRIBUITORUL SCHEMA 5/2

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – TIPURI, DISTRIBUITORUL SCHEMA 5/3

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – COMENZILE DISTRIBUITOARELOR

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – ELECTRODISTRIBUITOARELE

STRUCTURA SISTEMELOR AUTOMATE PNEUMATICE – DIMENSIONAREA CILINDRILOR PNEUMATICI

STRUCTURA SISTEMELOR AUTOMATE PNEUMATICE – CILINDRII PNEUMATICI

Introducere in pneumatica – partea 1

Introducere in pneumatica -partea 2

Link-uri utile:

Cilindru patrat standard SI ISO15552 (original ISO6431) 

Cilindrii pneumatici rotunzi ISO6432 seria MI 

Cilindri pneumatici compacti ACQ

Amortizoare de soc seria ACA reglabile

Cilindri patrati ISO6431-ISO15552 seria SE

Distribuitoare actionate pneumatic 5/2 5/3 Seria 4A200

Vane trecere 2/2

Fitinguri pneumatice

Vane, actuatori, robineti

Filtre Y

Supape

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *