|

Introducere in pneumatica – Partea 3

Înaintea parcurgerii acestui tutorial, vă invităm să studiați și articolele precedente: Introducere in pneumatica – partea 1 si Introducere in pneumatica -partea 2

Partea de comanda

În sistemele automate pneumatice sunt utilizate două tehnologii de comandă:
– pneumatică – utilizarea modulelor secvenţiale
Modulele secvenţiale sunt aparate modulare care permit abordarea simplă a automatizărilor pneumatice. Fiecărei faze a ciclului secvenţial îi corespunde un modul secvenţial sau un modul de fază. Acest modul transmite ordinul de mişcare prevăzut, apoi primeşte semnalul de răspuns la sfârşitul execuţiei fazei, care autorizează trecerea la faza următoare, adică la modulul de fază vecin.
– electrică – utilizarea automatelor programabile industriale (API, PLC)


Principiul de bază al unui automat programabil este bazat pe execuţia unui program care comandă direct ieşirile în funcţie de starea intrărilor. Acest program, scris într-un limbaj specific, este stocat într-o memorie electronică care poate fi ştearsă şi reprogramată conform cerinţelor. Din acest motiv, aceste sisteme oferă o mare flexibilitate în utilizare şi numeroase funcţionalităţi conexe automatizărilor secvenţiale, cum ar fi: înregistrare, temporizare, salturi condiţionale şi necondiţionale (automatizarea combinatorie), datarea evenimentelor, calcule de durată, adăugarea funcţiei de reglare (buclă PID).

Utilizarea automatelor programabile industriale

Programarea automatelor industriale se poate face în mai multe moduri:
– utilizarea unei console de programare proprie automatului, pentru aplicaţii care necesită un dialog operator. Utilizatorul poate să dispună de un pupitru care îi permite să vizualizeze starea maşinii, introducerea referinţelor sau intervenţia în cazul incidentelor.
– utilizarea unui micro-calculator, deci a unui instrument de programare propriu automatului. Aceste instrumente permit programarea şi punerea la punct a aplicaţiilor. Programarea se poate efectua cu diferite tipuri de limbaje specifice.
În prezent, la nivel mondial, există numeroşi producători de automate programabile industriale. Printre cei mai importanţi se numără: Télémécanique, Festo, Siemens, Cégélec. Fiecare furnizor de astfel de echipamente are propriul sistem de programare.

 ALEGEREA LOGICII DE COMANDĂ

În cadrul sistemelor automate există obligatoriu o parte de comandă care are ca rol organizarea derulării logice a operaţiilor. Activitatea sa constă în colectarea informaţiilor care provin de la senzori, prelucrarea acestor informaţii şi furnizarea
ulterioară a comenzilor către partea operativă, în vederea efectuării unei sarcini programate. Partea de comandă asigură deci prelucrarea informaţiilor într-o ordine logică studiată anterior pornind de la un caiet de sarcini definit exact. Această tehnologie poate fi:
– integral pneumatică,
– electropneumatică.
Sistem automat “integral” pneumatic
În acest caz va fi utilizată numai energia pneumatică. Aerul comprimat alimentează cilindrii şi asigură în mod egal prelucrarea informaţiilor emise de senzori.
În general se disting trei circuite:
– circuitul de aer lubrifiat,
– circuitul de aer uscat,
– circuitul de joasă presiune.
Observaţie: pentru diferenţierea circuitelor constructorii utilizează racorduri colorate.
Schema de principiu a sistemului conţine următoarele elemente:
– o singură sursă de energie: aer comprimat;
– un distribuitor pneumatic (comandă pneumatică);
– senzori pneumatici.

 

Link-uri utile:

Distribuitoare actionate pneumatic 5/2 5/3 Seria 4A200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 3/2 seria 3V200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 5/2 5/3 seria 4V200

Amortizoare de soc seria ACA reglabile

Cilindri patrati ISO6431-ISO15552 seria SE

Distribuitoare actionate pneumatic 5/2 5/3 Seria 4A200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 3/2 seria 3V200

Vane trecere 2/2

Pedala pneumatica 5/2

Fitinguri pneumatice

Vane, actuatori, robineti

Filtre Y

Supape

Cilindru patrat standard SI ISO15552 (original ISO6431) 

Cilindrii pneumatici rotunzi ISO6432 seria MI 

Cilindri pneumatici compacti ACQ

Articole Similare

Un comentariu

  1. Aceste articole se pot gasi si in format pdf/word pentru a le putea lectura si in situatii in care nu am acces la internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *