conector drept, conector drept FE, conector filet exterior, conector policarbonat,
|

STRUCTURA SISTEMELOR AUTOMATE PNEUMATICE – ELEMENTE AUXILIARE ALE CIRCUITELOR PNEUMATICE

Alte articole relationate: STRUCTURA SISTEMELOR AUTOMATE PNEUMATICE – CILINDRII PNEUMATICI; STRUCTURA SISTEMELOR AUTOMATE PNEUMATICE – DIMENSIONAREA CILINDRILOR PNEUMATICI; STRUCTURA SISTEMELOR AUTOMATE PNEUMATICE – DISTRIBUITOARELE PNEUMATICE

 ELEMENTE AUXILIARE ALE CIRCUITELOR PNEUMATICE

Elementele auxiliare prezente în circuitele pneumatice au ca scop reglarea unui debit, evacuarea rapidă a aerului, reducerea zgomotelor de evacuare şi conectarea aparatelor între ele.


a. Supapele de sens
Asigură trecerea aerului într-un sens şi blocarea debitului în celălalt sens. O bilă se poate deplasa în sens contrar sensului de trecere, bila obturează trecerea şi împiedică evacuarea aerului. Acest element poate fi utilizat pentru menţinerea unui circuit sub presiune în cazul întreruperii alimentării.

b. Regulatoarele de evacuare
Au ca rol reglarea vitezei cilindrilor, fiind montate pe fiecare dintre orificiile de evacuare ale distribuitoarelor. Sunt compuse dintr-un orificiu de trecere a aerului care poate fi obturat de un şurub de reglare necesar pentru reglarea evacuării.

c. Reductoarele de debit unidirecţionale (RDU)
Aceste componente sunt destinate reglării unui debit de aer şi sunt unidirecţionale. Ele trebuie să asigure frânarea debitului de aer într-un sens (1) şi
trecerea completă în celălalt sens (2). Supapa de sens (anti-retur) obturează trecerea în sensul 1 şi obligă aerul să treacă prin strangulare (rezistenţă hidraulică).

d. Atenuatoarele de zgomot
Au ca scop atenuarea zgomotelor produse la evacuarea aerului comprimat. Ele pot fi constituite fie din şicane fie din filtre de spumă.

e. Elementele de evacuare rapidă
Aceste accesorii sunt utilizate fie pentru mărirea vitezei unui cilindru, fie pentru evacuarea printr-un jet puternic de aer comprimat.

f. Ansamblul de condiţionare a aerului
În timpul trecerii aerului din compresor către locul de utilizare aerul se “îmbogăţeşte” cu apă datorată condensării apei în cuva compresorului şi cu praf din conducte. Pentru eliminarea acestor elemente dăunătoare bunei funcţionări a componentelor, este necesară filtrarea, lubrifierea (pentru a uşura deplasarea organelor mobile) şi controlul presiunii. Se va utiliza astfel o succesiune de componente: un filtru, un element de reducere a presiunii şi un element de ungere cu picurător.

COMANDA SISTEMELOR PNEUMATICE

Comanda pneumatică
În cazul în care configuraţia şi complexitatea instalaţiei automatizate determină alegerea unei soluţii “integral pneumatice”, comanda distribuitoarelor este asigurată de semnalele de presiune emise de partea de comandă pneumatică.
Comanda electrică
Atunci când prelucrarea informaţiei este realizată în versiune electrică sau electronică este necesar ca distribuitoarele să fie echipate cu una sau două electrovalve de pilotare al căror rol este de a transforma semnalul electric furnizat de partea de comandă într-un semnal pneumatic de conducere a distribuitorului.

 

Link-uri utile:

Distribuitoare actionate pneumatic 5/2 5/3 Seria 4A200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 3/2 seria 3V200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 5/2 5/3 seria 4V200

Amortizoare de soc seria ACA reglabile

Cilindri patrati ISO6431-ISO15552 seria SE

Distribuitoare actionate pneumatic 5/2 5/3 Seria 4A200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 3/2 seria 3V200

Vane trecere 2/2

Pedala pneumatica 5/2

Fitinguri pneumatice

Cilindru patrat standard SI ISO15552 (original ISO6431) 

Cilindrii pneumatici rotunzi ISO6432 seria MI 

Cilindri pneumatici compacti ACQ

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *