PIERDERILE DE AER UZUALE
Traversam o perioada grea din punct de vedere financiar si toata lumea e concentrata pe reducerea costurilor de productie si intretinere. Foarte multe fabrici si ateliere au redus bugetele pentru mentenata la minim.
De foarte multe ori aceasta reducere avand un impact negativ pe termen lung. Se ajunge in multe cazuri ca economia obtinuta prin reducerea bugetului pentru mentenata sa fie infinit mai mica decat factura care trebuie achitata pentru repararea echipamentelor neglijate.
Daca doriti sa faceti economie primul lucru care trebui verificat e instalatia de aer comprimat. Desi, teoretic vorbind, instalatia de aer comprimat e etansa in repaus. pierderile sunt peste tot.
Dar sunt pierderi uzuale si pierderi cauzate de elemente defecte, etansari si imbinari.
In momentul in care scade presiunea pe instalatie datorita pierderilor de aer primul instinct este cresterea presiunii la iesirea din compresor. Desi pe termen scurt este o rezolvare oarecum buna pe termen lung costurile cu consumul de energie cresc semnificativ.
Pentru cresterea presiuni la iesirea din compresor cu 1 bar consumul de energie creste cu aproxmitaiv 6 – 10%.
In cele ce urmeaza vom prezenta tipurile de pierderi.
Pierderi uzuale
Pierderile uzuale trebuie luate in calcul in momentul dimensionarii instalatiei sau in momenul in care se stabilieste presiunea la iesirea din compresor. Exemplu:
- cupla rapida : 0.2 bar
- furtun: 0.2 bar
- filtru: 0.2 bar
- ungator: 0.2 bar
- Total: 0.8 bar
Eliminarea acestor elemente de pe retea pot crea impresia initiala ca se face economie. Practic compresorul nu mai trebuie sa produca diferenta de 0.8 bar si astfel se face economie. Dar lipsa acestor elemente produc in timp defectiuni foarte costisitoare. Cum ar fi:
- cresterea uzurii echipamentelor de consum (ex cilindri)
- reducerea duratei de viata a elementelor de consum
- cresterea necesarului pentru piese de schimb si intretinere (ex. fitinguri, furtun)
- solicitare suplimentara a personalului de la mentenanta (ore suplimentare)
Tot la capitolul pierderi uzuale sunt trecute si pierderile cauzate de rezistenta opusa de elementele din retea. Racorduri metalice (cot-uri, racorduri T, Y, etc)
Rezistenta nu opun doar racordurile de imbinare ci si conductele. In acest sens s-au stabilit norme foarte stricte iar intr-o retea executata corect sunt acceptate urmatoarele pierderi de presiune:
- conducta magistrala: 0.01 bar
- conducta de distributie : 0.03 bar
- racorduri de imbinare: 0.03 bar
Practic pierderea uzuala acceptata este max 1 bar. O retea executata corect si fara pierderi cauzata de defectiuni de pe retea se incadreaza in umatoarele valori:
- uscatoare aer, filtre, ungatoare: 0.10 bar
- conducte: 0.07 bar
- elemente de retea: 0.8 bar
- Total: 0.97 bar
Daca ne raportam la 1000 ccm de aer comprimat produs compensarea unei pierderi de 0.1 bar inseamna 0.8kwh.
De aceea e foarte important sa ne asiguram ca instalatia e corect executata si sa eliminam total pierderile cauzate de defectiuni de pe traseul instalatiei.
Despre acestea vom discuta intr-un articol viitor.
Articole relationate:
Introducere in pneumatica – partea 1 si Introducere in pneumatica -partea 2