CAPITOLUL 5 – DISTRIBUITOARE PNEUMATICE – INTRODUCERE
Introducere
Rol funcţional
Distribuitoarele pneumatice au rolul de a dirija aerul comprimat pe anumite trasee în funcţie de comenzi primite din exterior.
Într-un sistem de acţionare distribuitorul are în primul rând sarcina de a realiza inversarea sensului de mişcare al organului de ieşire al motorului şi în anumite situaţii de a realiza oprirea acestuia. Distribuitoarele folosite în acest scop se mai numesc şi distribuitoare principale (figura 52 – DP).
Distribuitoarele pot fi folosite însă şi pentru generarea unor semnale de comandă pneumatice, situaţie în care se numesc distribuitoare auxiliare; din această categorie fac parte: butoanele pneumatice (figura 52 – BP), limitatoarele de cursă (figura 52 – LC1 şi LC2) şi electrovalvele.
Caracterizare
În timpul lucrului, elementul mobil al acestor echipamente ocupă un număr finit de poziţii stabile de funcţionare. În aceste poziţii între elementul mobil şi corpul distribuitorului se generează secţiuni de curgere, de valoare zero sau egală cu secţiunea nominală, în acest fel stabilindu-se sau întrerupându-se anumite circuite. În consecinţă la orificiile de ieşire ale echipamentului debitul poate avea numai două valori, zero sau valoarea nominală.
Simbolizare
În reprezentarea simbolică (figura 53) fiecare poziţie a distribuitorului este materializată printr-o “căsuţă” (un pătrat).
Un distribuitor cu două poziţii va fi reprezentat deci prin două căsuţe cu o latură comună (un dreptunghi împărţit în două pătrate egale – figura 53a). La una dintre căsuţe se ataşează liniuţe reprezentând orificiile distribuitorului (figura 53c). Acestea se notează fie cu litere, fie cu cifre (tabelul 7).
În interiorul fiecărei căsuţe se indică prin săgeţi conexiunile ce se stabilesc între orificiile distribuitorului; săgeţile indică în acelaşi timp sensurile de curgere pentru fiecare poziţie stabilă de funcţionare.
Nu de puţine ori în sistemele de acţionare pneumatice distribuitoarele sunt prevăzute cu trei poziţii stabile de funcţionare, două de lucru şi una de repaus, numită poziţie centrală sau neutră (figura 53e).
Clasificare
Firmele producătoare pun la dispoziţia utilizatorilor o mare varietate de asemenea echipamente, care se diferenţiază prin criteriile evidenţiate în tabelul 8.
Din punct de vedere constructiv cele mai întâlnite construcţii de distribuitoare pneumatice sunt:
– cu sertar cilindric cu mişcare de translaţie;
– cu supape;
– cu supape şi membrane.
Prof. Dr. Ing. Mihai Avram