CAPITOLUL 4 – MOTOARE PNEUMATICE – INTRODUCERE

Introducere

Rol funcţional

Motoarele pneumatice au rolul de a transforma energia aerului comprimat în energie mecanică pe care o transmit prin organele de ieşire (arbori, tije) mecanismelor acţionate (figura 26).

FIG 26Figura 26

 

Clasificare

După modul de transformare a energiei pneumatice în energie mecanică motoarele pneumatice pot fi volumice sau pneumodinamice.

Motoarele volumice sunt cele folosite cu precădere în sistemele de acţionare pneumatice. În cazul lor procesul de transformare are loc prin modificarea permanentă a volumelor camerelor active, delimitate de părţile mobile şi părţile fixe ce delimitează aceste camere.

În cazul motoarelor pneumodinamice, denumite şi turbine pneumatice energia pneumostatică a mediului de lucru este transformată mai întâi în energie cinetică, apoi aceasta la rândul ei transformată în energie mecanică.

Din punct de vedere constructiv un motor pneumatic are două subansambluri principale, unul fix (în care, de regulă, sunt practicate orificiile motorului) şi unul mobil.

Mişcarea subansamblului mobil poate fi:

– de translaţie alternativă; din această familie fac parte cilindrii pneumatici şi camerele pneumatice;

– de rotaţie alternativă pe un unghi limitat; în acest caz motorul se numeşte motor oscilant;

– de rotaţie continuă; în acest caz motorul se numeşte motor rotativ.

După modul în care se realizează mişcarea subansamblului mobil motoarele pneumatice pot fi:

– cu mişcare continuă;

– cu mişcare pas cu pas.

Există şi construcţii la care mişcarea subansamblului mobil este controlată prin intermediul unui circuit hidraulic auxiliar. Motoarele de acest tip se numesc pneumo – hidraulice.

Prof. Dr. Ing. Mihai Avram

Articole Similare

Un comentariu

  1. Un material interesant si bine articulat despre motoarele pneumatice! Comentariul meu este ca acest articol poate fi de ajutor oricui doreste sa inteleaga mai bine modul in care aceste motoare functioneaza si cum pot fi utilizate cu succes in locul unor sisteme de actionare mecanice. Foarte bine articulat si usor de inteles si foarte informativ, felicitari autorului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *