CAPITOLUL 3 – GRUPUL DE PREGATIRE AL AERULUI – ALIMENTARE PROGRESIVA
Dispozitivul de alimentare progresivă se montează în partea finală a unui grup de pregătire a aerului și are rolul pe de o parte de a proteja sistemul alimentat de grup și pe de alta personalul ce deservește acest sistem.
În timpul funcționării există situații în care la un moment dat este posibil să se întrerupă accidental alimentarea cu presiune. Într-o asemenea situație organele mobile ale motoarelor se pot opri în poziții necontrolate. Punerea sub presiune a sistemului poate cauza mișcări rapide și imprevizibile ale organelor mobile ale motoarelor. Acest lucru poate fi evitat dacă sistemul este alimentat mai întâi cu un debit mic care să determine creşterea lentă a presiunilor în camerele active ale motoarelor; în aceste condiții organele active ale acestora se vor deplasa din poziţiile intermediare în poziţiile de referinţă cu viteze mici. Din acest moment alimentarea sistemului se poate face cu un debit la valoarea nominală.
Dispozitivele de alimentare progresivă au fost special concepute pentru a rezolva această problemă. În figura 25 este prezentată schema funcțională a unui asemenea dispozitiv. În această schemă pot fi identificate două componente montate în paralel: un distribuitor D2/2, cu poziţie preferenţială, comandat pneumatic, şi o rezistenţă fixă R.
În situaţia în care sistemul deservit, aflat în aval de dispozitiv, este oprit (pus în legătură cu atmosfera), distribuitorul va materializa poziţia preferențială (0), poziţie în care secţiunea de curgere prin distribuitor este blocată.
Pentru a conecta sistemul, se deschide robinetul grupului de pregătire a aerului (fig.19), situaţie în care la intrarea în dispozitiv există presiune; într-o primă etapă aerul trece către sistemul deservit de grup prin rezistenţa fixă R a dispozitivului; în aceste condiții alimentarea sistemului şi deci creşterea presiunii în sistem se va face progresiv, până la valoarea nominală. În acest moment distribuitorul comută în poziţia (1) și sistemul este alimentat printr-o secţiune egală cu secţiunea nominală de curgere.
Prof. Dr. Ing. Mihai Avram