CAPITOLUL 2 – GENERAREA ENERGIEI PNEUMATICE – REGLAREA DEBITULUI UNUI COMPRESOR

Reglarea debitului unui compresor  Așa cum s-a arătat deja, în cazul în care nu se dispune de o rețea de aer comprimat energia necesară sistemului trebuie generată de un compresor. Acesta trebuie să asigure sistemului debitul necesar care trebuie să fie în concordanță cu cerințele concrete de funcționare.Toate construcţiile de compresoare au cilindree fixă[1], iar modificarea debitului furnizat nu se poate face prin modificarea cilindreei. În majoritatea cazurilor motorul de antrenare al unui compresor este unul electric; în condiţii de şantier, acolo unde nu există posibilitatea conectării la reţeaua electrică, se folosesc motoare cu combustie internă.Transmiterea mișcării de la arborele motorului de antrenare la arborele compresorului se poate face direct printr-un cuplaj elastic, sau indirect printr-o curea sau prin intermediul unui reductor cu roți dințate. În consecință turația de antrenare a arborelui compresorului este fixă, şi deci nici pe această cale nu este posibilă reglarea debitului.

 fig 10Fig. 10

Soluția utilizată pentru rezolvarea acestei probleme (fig.10) presupune folosirea unor dispozitive electrice de reglare și control. Rolul unui asemenea dispozitiv constă în comanda furnizării de debit sau întreruperea acestui proces atunci când consumul o cere. Funcționarea se bazează pe utilizarea a două presostate[1] Pmin și Pmax, reglate unul pe nivelul de presiune minimă, iar celălalt pe nivelul de presiune maximă. Compresorul C furnizează debit sistemului de acționare prin intermediul unui rezervor Rz (integrat în construcția compresorului) în care se acumulează diferența dintre debitul de aer furnizat de compresor și cel cerut de sistemul de acționare SA . Dacă presiunea în rezervor atinge nivelul maxim reglat, presostatul Pmax dă un semnal electric care determină dezactivarea compresorului C. Din acest moment aerul

necesar sistemului de acționare este furnizat de către rezervor; în consecință presiunea din rezervor scade. Atunci când aceasta atinge valoarea minimă reglată cu presostatul Pmin acesta furnizează un semnal electric care determină activarea compresorului.

Activarea și dezactivarea compresorului se pot realiza după cum urmează:

  • acționând asupra motorului de antrenare ME, prin cuplarea și decuplarea acestuia; în acest caz rezervorul Rz trebuie dimensionat astfel încât motorul să rămână în repaus un anumit timp prestabilit; în același timp motorul trebuie protejat la pornire, cunoscut fiind faptul că momentul rezistent este maxim în perioadele de inițializare și de oprire a mișcării;
  • acționând asupra supapei de aspirație; în acest caz motorul de antrenare funcționează continuu, iar pentru dezactivarea compresorului se menține supapa de aspirație deschisă; în acest fel aerul aspirat este restituit mediului ambiant, iar consumul energetic este minim.

În cazul compresoarelor de dimensiuni mari și medii, pentru a evita solicitările dinamice însemnate ale motorului de antrenare, solicitări ce apar la demararea și oprirea motorului, se optează pentru cea de-a doua variantă.

Prof. Dr. Ing. Mihai Avram

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *