CAPITOLUL 2 – GENERAREA ENERGIEI PNEUMATICE – INTRODUCERE

Aerul comprimat folosit în sistemele pneumatice de acţionare poate fi produs local, cu ajutorul unui compresor, sau centralizat, într-o staţie de compresoare. Ultima variantă este cea justificată în cazul în care există un consum însemnat de aer comprimat. Producerea aerului comprimat este unul dintre serviciile de bază (alături de alimentarea cu energie electrică, apă, gaze naturale) de care dispune o unitate modernă de producție.

În staţia de compresoare aerul este aspirat din atmosferă, comprimat, tratat, înmagazinat într-un rezervor tampon și distribuit consumatorilor prin intermediul unei reţele de distribuţie (fig.4).

fig 4Figura 4

Generarea energiei pneumatice se face după un ciclu deschis. Un asemenea ciclu presupune aspirarea din atmosferă, comprimarea, tratarea, distribuţia la utilizatori şi refularea în atmosferă. Fiind un ciclu deschis, aerul care alimentează sistemul de acţionare se reîmprospătează continuu, fiind supus de fiecare dată unui proces complex de filtrare. Avantajul acestui tip de sistem (cu circuit deschis) constă în simplitatea sa (nu mai este necesar un circuit de întoarcere a mediului de lucru la stația de compresoare).

Prof. Dr. Ing. Mihai Avram

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *