|

TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – TIPURI, DISTRIBUITORUL SCHEMA 3/2

Articole relationate: TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – INTRODUCERE ; TOTUL DESPRE DISTRIBUITOARE – TIPURI, DISTRIBUITORUL SCHEMA 2/2

 Distribuitorul 3/2

a) Componenta
Acest distribuitor poate fi cu sertar sau cu clapeta si are 3 orificii :
a) doua orificii de serviciu : alimentare cu aer comprimat 1 si evacuare 3 ;
b) un orificiu de utilizare 2 legat de receptor sau de elementul de executie.
Poate avea doua pozitii : de repaus si de lucru.


b) Functionare
In una din cele doua pozitii, sertarul permite trecerea aerului intre orificiul de alimentare cu aer comprimat 1 si orificiul de utilizare 2. Orificiul de evacuare 3 este obstructionat. In alta pozitie, sertarul obstructioneaza orificiul ae alimentare cu aer comprimat 1 si permite trecerea aerului intre orificiul de utilizare 2 si orificiul de evacuare 3. Aceasta pozitie permite evacuarea aerului din toate canalele care erau sub presiune.
c) Simbolizare

d) Utilizare
In calitare de organ de comanda : Functia sa fiind sa deserveasca fie un detector fie un buton de apasare. Este in general monostabil.
Comutarea distribuitorului este asigurata printr-o actiune mecanica sau manuala. Pozitia de repaus este asigurata printr-un arc de revenire.

Reprezentare:

In calitate de organ de putere : Functia sa este de a distribui energie de putere la un element de actionare cu simplu efect. Poate fi monostabil sau bistabil. Comutarea distribuitorului este asigurata de unul sau doua pilotari electrice sau pneumatice. Daca este monostabil, starea de repaus este asigurata de un arc de revenire.
Nota : Simbolurile de alimentare si de evacuare trebuie reprezentate pe casete corespunzator starii de repaus. Normal inchis semnifica faptul ca circuitul de alimentare 2 este inchis (pus la evacuare).
Normal deschis semnifica faptul ca circuitul de alimentare cu aer comprimat 2 este deschis (sub presiune).
Exemple:

 

Legatura dintre un distribuitor 3/2 monostabil si un element de actionare cu simplu efect
– cand este alimentata comanda distribuitorului, tija cilindrului pneumatic iese ;
– cand nu este alimentata comanda distribuitorului, tija cilindrului pneumatic revine in pozitia « retrasa » (sub actiunea arcului).

Distribuitoare 3/2 actionat manual

In figura de mai jos este prezentat un distribuitor 3/2 actionat manual prin deplasarea mansonului de-a lungul corpului lui. Este utilizat ca robinet de inchidere deschidere primar la pinerea sub presiune sau oprirea alimentarii unui sistem pneumatic.

Distribuitoare cu supape
La aceste tipuri de distribuitoare distributia aerului se face prin inchiderea /deschiderea unor elemente tip supapa care comuta fie in acelasi timp, fie in cascada sub actiunea presiunii aerului sau comandate mecanic.
In figura de mai jos se prezinta un astfel de distribuitor 3/2 normal inchis, monostabil, comandat mecanic cu plunjer.

In pozitia de repaus, racordul 1 este inchis datorita ciupercii de cauciuc, care sub influenta fortei de presiune si a resortului inferior se sprijina pe scaunul practicat in corpul distribuitorului. Apasand plunjerul, intr-o prima etapa se comprima resortul superior, iar plunjerul apasa asupra ciupercii si izoleaza orificiul 2 fata de 3 (altfel aerul din 2 se scurge pe langa plunjer si corpul distribuitorului si apoi prin interiorul sau spre 3). In a doua etapa (apasarea plunjerului continua) resortul inferior este comprimat, supapa se deschide si racordul 1 este conectat la consumator prin spatiul dintre plunjer si alezajul din corpul distribuitorului.
Cand apasarea asupra plunjerului inceteaza, forta de presiune si resortul inferior determina inchiderea supapei (elementele mobile se deplaseaza in sus), iar resortul superior determina conectarea orificiului 2 la atmosfera (nu mai este contact intre plunjer si ciuperca de cauciuc). In pozitia activata, se face legatura intre orificiile 1 si 2 si valva comuta permitand aerului comprimat sa treaca spre elementul de actionare.
Se utilizeaza in etajele de comanda si nu permite vehicularea unor debite mari deci nu este intalnit ca element de comanda final. . Este echipat cu sisteme de comanda manuala sau mecanica. In figura de mai jos se prezinta o aplicatie de utilizare a unui distribuitor 3/2 la alimentarea unui cilindru cu simpla actiune.

Schema pneumatica a alimentarii unui cilindru cu simpla actiune cu un distribuitor 3/2.

In pozitia de repaus alimentarea 1 este blocata si aerul din cilindru este evacuat pe traseul 2-3 al valvei 1S. La apasarea manuala a butonului distribuitorului 1S acesta comuta si se face legatura intre orificiile 1 si 2, cand tija cilindrului avanseaza comprimand arcul. La eliberarea butonului valva revine in pozitia initiala datorita fortei arcului din interiorul eisi tija cilindrului se retrage.
In Fig.1 se prezinta un distribuitor 3/2 cu etansare pe disc normal inchis neactivat iar in Fig. 2 in stare activata. Etansarea este simpla si eficienta, timpul de raspuns este scurt si o deplasare mica a discului de etansare duce la deschiderea unui spatiu larg pe unde aerul poate trece. Se utilizeaza la comanda cilindrilor cu simpla actiune sau la generarea semnaleleor catre elementele de comanda.

In figura de mai jos se prezinta un distribuitor 3/2 cu etansare pe disc, normal deschis neactivat. In aceasta pozitie aerul comprimat trece de la orificiul de alimentare 1 la orificiul de lucru 2, orificiul de evacuare 3 fiind blocat. La apasarea plunjerului, orificiul 1 este blocat mai intai de scaunul tijei discului de etansare, apoi discul de etansare este impins si elibereaza orificiul de evacuare 3 pe unde
va trece aerul in atmosfera (Fig. 2.19). Cand plunjerul este eliberat se revine la situatia initiala.

Mai jos este prezentata o aplicatie cu comanda unui cilindru cu simpla actiune cu un distribuitor 3/2 normal deschis. Pistonul cilindrului este avansat in pozitia initiala. La activarea valvei calea 1-2 este inchisa, aerul din cilindru este evacuat in atmosfera pe calea 2-3 si pistonul se retrage datorita arcului.

In Fig.2.21 este prezentat un distribuitor 3/2 normal inchis actionat pneumatic cu comanda pilotata, neactivat. La aplicarea unui semnal la portul 12 pilotul se deplaseaza in jos si blocheaza orificiul 3 deschizandu-se legatura intre 1 si 2 (Fig.2.22).
La anularea semnalului in 12 se revine la situatia initiala datorita arcului.
Utilizarea pilotarii (cand suprafata pilotului este mai mare decat a sertarului) permite reducerea presiunii de comanda, deci economie de energie. Instalatiile echipate cu astfel de aparate sunt prevazute cu doua circuite de alimentare cu aer, unul forta (p = 7 bar) si unul de comanda (p = 2,5 bar).

In figura de mai jos se reda o aplicatie cu utilizarea distribuitorului actionat pneumatic ca element de comanda la actionarea unui cilindru cu simpla actiune la comanda indirecta. Semnalul pentru avansarea tijei cilindrului 1 A se face indirect prin apasarea butonului valvei 1S care furnizeaza semnal pentru elemental de comanda 1V.

Link-uri utile:

Distribuitoare actionate pneumatic 5/2 5/3 Seria 4A200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 3/2 seria 3V200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 5/2 5/3 seria 4V200

Amortizoare de soc seria ACA reglabile

Cilindri patrati ISO6431-ISO15552 seria SE

Distribuitoare actionate pneumatic 5/2 5/3 Seria 4A200

Distribuitoare pneumatice comanda electrica 3/2 seria 3V200

Vane trecere 2/2

Pedala pneumatica 5/2

Fitinguri pneumatice

Cilindru patrat standard SI ISO15552 (original ISO6431) 

Cilindrii pneumatici rotunzi ISO6432 seria MI 

Cilindri pneumatici compacti ACQ

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *